portada

tornar

Relació de llibres escrits per autors de Palamós o de fora,
referits bàsicament a Palamós i Sant Joan


PALAMÓS I LA GUERRA


GIRONA 1939: QUATRE SENTÈNCIES DE MORT

 

 


GIRONA 1939: QUATRE SENTÈNCIES DE MORT
Publicacions de l'Abadia de Montserrat   238p
JOSEP CLARA i RESPLANDIS (2001)
Amb la col·laboració del Centre d'Història Contemporània de Catalunya
ISBN: 84-8415-278-2   DL: B-5485-2001L'autor desgrana, document a document, tot l'entrellat dels judicis sumaríssims, amb els interrogatoris, les condemnes i les execucions de quatre persones, dins el context de la repressió que hi va haver després de la Guerra Civil espanyola.
Una d'aquestes persones fou el palamosí Josep Fàbrega i Pou, diputat i alcalde de la vila de Palamós, un home que l'autor qualifica de "personatge popular i humil".
En la introducció, l'autor diu:

Els estudis sobre la Guerra Civil, nombrosos fa temps, s'han multiplicat d'ençà de la mort del general Franco gràcies a la desaparició de la censura i a les facilitats donades als investigadors per a accedir a les fonts documentals. Però és evident que no ho sabem tot, que resta pendent molta feina per fer i que no totes les fonts són encara disponibles.

 
TRES PALAMOSINS AL FRONT

 

 


TRES PALAMOSINS AL FRONT
Alfons Colls i Pagès - Josep Pallí i Roig - Josep Forné i Sans

MEMÒRIES DE LA GUERRA CIVIL 1936-1939   Ajuntament de Palamós   223p
XAVIER GUILLAMÓN i SANAHUJA (2002)
ISBN: 84-922637-7-6   DL: GI-559-2002Les vivències personals de cadascun dels tres protagonistes ens acosten a comprendre el patiment i el sofriment de milers i milers de catalans i espanyols que participaren en les diferents facetes de la Guerra Civil espanyola.
L'autor en el Pròleg diu:

Quan Alfons Colls, Josep Pallí i Josep Forné entregaren els seus manuscrits al Museu de la Pesca de Palamós expressant la seva voluntat que algun dia fossin publicats, contràriament al que podria semblar, no ho feien per vanitat, ni per reivindicar cap idea política, ni per aquesta obsessió que s'atribueix a la gent gran d'insistir en les vivències de la seva juventut i que nosaltres sovint desoïm perquè ens sembla que volen interferir en la nostra.
La més íntima motivació és la de prevenir els que venim darrere i que ens hem lliurat d'aquell horror, que no oblidem del tot el que va succeir i ens conscienciem que no pot tornar a passar; que ho hem d'evitar com sigui.

PALAMÓS I LA MAR


EL PORT DE PALAM&oACUTEs

 

 

EL PORT DE PALAMÓS
Col·lecció Ports de Catalunya
GENERALITAT DE CATALUNYA   Direcció General de Ports i Costes   238p
ROSA JUNYENT i COMAS, SALVADOR TARRAGÓ i CID,
MÍRIAM VILLARES i JUNYENT, FERNANDO MARTÍNEZ i ABELLA,
CARMEN LACOMA i ASTUDILLO (1991)
ISBN: 84-393-1649-6   DL: B-17090-1991


Els autors desgranen la història del port de Palamós, raó d'ésser de la pròpia vila, amb profusió de detalls. Al principi hi ha una breu visió de l'entorn, des de la prehistòria fins a la fundació de la vila de Palamós. Seguidament es relata la importància del port dins el florent comerç amb Itàlia, des del segle XIII fins al XV, i la decadència, lligada amb el context sòcio-econòmic del segle XVI. També hi ha les dades de les principals incursions dels pirates i de l'atac de Barba-roja, les guerres amb els francesos i la posterior destrucció de la vila. Una part important del llibre fa referència a la construcció naval i al desenvolupament del port degut a la indústria i al comerç del suro i dels seus derivats, que va esperonar la reconstrucció i modernització del port. El llibre no deixa de banda la pesca i ni el turisme, darrers motors del port de Palamós. És molt interessant la col·lecció de fotografies i plànols antics que acompanyen les narracions.

La Comercialització del Peix Fresc

 

LA COMERCIALITZACIÓ DEL PEIX FRESC: ALTERNATIVES DE FUTUR
Edita: Ajuntament de Palamós i la Universitat de Girona
Col·labora: Diputació de Girona i Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona   108p
JOAN LLUÍS ALEGRET (2002)
ISBN: 84-922637-8-4   DL: L-973-2002Recull de les exposicions que van fer els convidats a les Primeres Jornades sobre la Comercialització del Peix Fresc, que la Càtedra d'Estudis Marítims de la Universitat de Girona va organitzar a Palamós els dies 2-3 de març de 2001.

El Transport Marítim de Cabotatge a la Mediterrània

 


EL TRANSPORT MARÍTIM DE CABOTATGE A LA MEDITERRÀNIA
Ponències II Jornades de Marina Tradicional
Promediterrànie 2000. Càtedra d'Estudis Marítims
JOAN LLUÍS ALEGRET (2002)
ISBN: 84-922637-9-2Ponències de: Joan Alemany, amb "El Cabotatge d'ahir i d'avui"; Josep Maria Nolla, amb "Comerç de Cabotatge en l'Època Romana. L'exemple de la Costa Nord-oriental del Principat"; etc.
PALAMÓS I L'ESPORT


HISTÒRIA D'UNA IL·LUSIÓ

 

 

 

HISTÒRIA D'UNA IL·LUSIÓ
Edicions Baix Empordà   159p
EVARIST PUIG (1992)
ISBN: 84-87501-11-7   DL: GI-59-1992


Cent anys de la història del club de futbol més antic de Catalunya i el segon de l'Estat espanyol, desgranats anys rera any, amb tota mena de detalls dels presidents, de les plantilles de jugadors i de multitud d'anècdotes, moltes vegades relatades pels propis protagonistes. Tot això conduït per la ploma experta i per l'esperit investigador de l'autor del llibre.
En l'Epíleg, titulat: LA IL·LUSIÓ, l'autor diu textualment:

Matas, Forné, Danés, Palet, Reig, Estañol, Bossacoma, Badès . . ., ni cap dels milers de persones que com a directius o com a jugadors havien donat alè durant més de noranta anys als colors de la ginesta i el blau del mar, mai no haurien somniat que el club de futbol d'un poblet tan petit com Palamós arribés a la categoria d'argent del futbol espanyol, i s'hi mantingués.

100 ANYS DE FUTBOL A PALAMÓS (1898-1998)

 

 

 

100 ANYS DE FUTBOL A PALAMÓS (1898-1998)
Edita Comissió del Centenari del Futbol a Palamós   74p
-1998-


Recull històric dels cent anys d'existència del futbol a Palamós.
Hi ha moltes fotografies de les diferents plantilles i una llista molt complerta dels noms dels jugadors que formaven part de l'equip en cada temporada.

RELATS DE PALAMÓS


MEMÒRIES DE LA FOSCA

 

 

MEMÒRIES DE LA FOSCA
Edicions COLUMNA   178p
amb el suport de l'AJUNTAMENT DE PALAMÓS
ALBERT SEGÚ I VILAHUR (1988)
ISBN: 84-7809-011-8   DL: B-23070-1988

 vista parcial de la FOSCA

Llibre de records de la vida d'un estiuejant a la Fosca, bonica platja i paratge, a un quilòmetre i mig del centre de la vila.
L'autor relata els seus records, vivències, la bellesa de l'indret, els canvis soferts al llarg de la seva vida, des de la infantesa fins a la seva maduresa.


HISTÒRIA DE PALAMÓS


EL PORT REIAL DE PALAMÓS I LA RODALIA

 

 

EL PORT REIAL DE PALAMÓS I LA RODALIA
AJUNTAMENT DE PALAMÓS   76p
text: E. ALBERT fotografies: D. MASFERRER (1979)
Castell de Sant Esteve de Mar. Palamós fou fundat dins els seus dominis
Publicat en motiu dels 700 anys de la fundació de la vila de Palamós.MONOGRAFÍA HISTÓRICA DE LA VILLA DE PALAMÓS Y SUS ALREDEDORES

 

 

 

MONOGRAFÍA HISTÓRICA DE LA VILLA DE PALAMÓS Y SUS ALREDEDORES
Imprenta y librería de José Franquet y Serra   80p
FÉLIX PARADEDA Y ROBERT, rector de Palamós (1901)


Primer treball històric complert de la vila de Palamós. Heus ací l'Índex i un fragment del Pròleg:


PALAMÓS

 

 

 

PALAMÓS
QUADERNS de la REVISTA de GIRONA   95p
ROSA MARIA MEDIR i CARLES SAPENA (1988)
ISBN: 84-86377-40-4 DL: GI-38-1988


És un bon llibre de consulta per al coneixement de la història de Palamós, amb les últimes dades d'investigació, fins l'any 1988. Hi ha molts quadres, taules i una gran quantitat de fotografies que fan que la seva lectura sigui un plaer.


PALAMÓS I EL TURISME


COSTA BRAVA

 

 

 

COSTA BRAVA
Editorial NOGUER   98p
NÉSTOR LUJAN (1957)Recull fotogràfic, amb diferents itineraris. De Palamós diu:
. . . Palamós ha sido una ciudad culta, de paladar delicado, de una vida provinciana, sólida y refinada . . . La calidad de la carne y no digamos la abundancia y categoria del pescado hacen de Palamós un envidiable lugar de descanso. Dejamos para el final la elegancia de su bahia, la burilada belleza de sus alrededores, su magnífica cohesión de ciudad sensata y rica. Así está considerado, y Palamós va convirtiéndose no solo en una ciudad comercial e industrial sinó en un estupendo lugar de residencia.


PALAMÓS I EL TRANSPORT


EL TRAMVIA DEL BAIX EMPORDÀ

 

 


EL TRAMVIA DEL BAIX EMPORDÀ
Història del ferrocarril Palamós-Girona-Banyoles
Els trens de Catalunya   191p
CARLES SALMERÓN i BOSCH (1985)
ISBN: 84-398-3763-1 DL: B-14972-84Tota la història del "tren petit", des de la seva inauguració fins a la seva fi, el darrer dia del mes de febrer de l'any 1956. A més a més hi ha tots els detalls del material, màquines, vagons, instal·lacions, línies, fins al més mínim detall. És, sens dubte, una obra magnífica.

L'autor, en la Introducció, diu:
"Aquest llibre, segon volum de la col·lecció Els Trens de Catalunya, està dedicat al Tramvia del Baix Empordà, és a dir, el ferrocarril de via estreta de Palamós a Girona i Banyoles, un dels ferrocarrils més interessants i a la vegada menys coneguts de Catalunya.
El seu origen es remunta a mitjan segle passat quan la indústria surera del Baix Empordà va dissenyar diversos projectes per dotar de ferrocarril la comarca que es concretaren el 1887 amb la inauguració del tramvia de vapor de Flaçà a Palamós. Aquest seria l'origen d'una xarxa ferroviària que, més endavant, arribaria a Girona (1921) i a Banyoles (1928) i que després del parèntesi obligat de la Guerra Civil perviuria fins al 1956. . . . ".

portada

tornar

Si ens voleu contactar, l'adreça és:   correo@palamos-santjoan.org